[Video] Verkiezingsdebatten flitsend van start

BEEK-BERG EN DAL – Omroep Berg en Dal beleefde afgelopen zondag in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen een zeer geslaagde start van haar rechtstreekse radio- en tv-uitzendingen.

Vanuit een overvolle zaal van café-restaurant Sous les Églises in Beek gingen vertegenwoordigers van liefst elf partijen met elkaar in debat over onderwerpen als verkeer en vervoer, zorg, recreatie en toerisme, wonen, economische ontwikkeling, subsidiebeleid, duurzaamheid, burgerparticipatie enz.

Liever nog geen wethouders of lijsttrekkers

Tussen 11:00 uur en 13:00 uur werden de standpunten van de partijen naar voren gebracht. Op verzoek van het verkiezingsteam van de omroep niet door lijsttrekkers of wethouders. Die komen op woensdag 14 maart al uitgebreid aan het woord in het gemeentehuis in Groesbeek tijdens een lijsttrekkersdebat, dat door dagblad De Gelderlander wordt georganiseerd.

GJS en GVP komen met lijsttrekker

Alleen de partij GJS (Gemeente-, Jeugd- en Sportbelangen) hield zich niet aan die afspraak en stuurde wethouder Alex ten Westeneind. Dat werd door de collega-politici en de aanwezigen in de zaal als een zwaktebod ervaren. En de Groesbeekse Volkspartij (GVP) schoof vlak voor de uitzending lijsttrekker Irma v.d. Scheur naar voren.

Onderwerpen

Over verschillende zaken zoals de problematiek rond de zorg en behoud van voorzieningen in alle dorpskernen hadden de partijen een eensluidend standpunt. Maar onderwerpen rond autovrije, -arme of -luwe dorpskernen, subsidiebeleid, cameratoezicht in de openbare ruimtes of hernieuwing van de spoorlijn Kleve-Nijmegen zorgden voor levendige discussies. Debatten, gevoerd tussen politici van telkens drie partijen in debatten, die door Paul Jacobs en Vera Driessen vakkundig werden begeleid. Saxofonist Theo de Boer en trompettist Thed Maas, samen het duo BoerenMaas vormend, gaven de radio- en tv-uitzending via hun muzikale intermezzo’s extra kleur en fleur.

Verkiezingsbus komt er aan

Na het lijsttrekkersdebat van woensdag, dat integraal door Omroep Berg en Dal wordt uitgezonden, staat op donderdag 15 maart een speciale verkiezingsbus in het centrum van Millingen (van 10.00 tot 11.30 uur) en Groesbeek (14.00 tot 15.30 uur) klaar om de politici hun zegje te laten doen. Bewoners en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties kunnen dan ook via verslaggevers van de omroep vragen stellen aan de politici.

Uitslagenavond

Op woensdag 21 maart, de verkiezingsdag zelf, organiseert het gemeentebestuur samen met Omroep Berg en Dal ter afsluiting een speciale uitslagenavond. Dat gebeurt vanaf 21.00 uur vanuit cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek, meteen nadat de stembureaus zijn gesloten en de stemmen worden geteld. In tegenstelling tot eerdere berichten verzorgt niet BoerenMaas de muziek, maar treedt zanger en gitarist William Smulders op die avond geregeld op. Niet alleen partijleden, maar alle inwoners zijn dan van harte welkom.

Omroep Berg en Dal houdt eveneens via radio en tv de luisteraars en kijkers rechtstreeks op de hoogte houdt van de uitslagen in hun gemeente.

Bron: Omroep Berg en Dal

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.