[GR18] GJS wil met GVP blijven samenwerken

GROESBEEK/MILLINGEN AAN DE RIJN – Gemeente-, Jeugd- en Sportbelangen (GJS) uit Millingen aan de Rijn wil ook na de volgende gemeenteraadsverkiezingen samen blijven werken met de Groesbeekse Volkspartij (GVP).

Wethouder Alex ten Westeneind (GJS) gaf dat zondagmiddag in het Omroep Berg en Dal-radioprogramma “Dorpsplein” aan. Polderbreed (voorheen C’90) uit Ubbergen lijkt door haar eigen koerswijziging voorlopig te zijn afgehaakt.

Blok van 7 zetels

De drie grote lokale partijen GJS, GVP en C’90 gingen in 2014 zelfstandig de verkiezingen in, maar vormden daarna in de gemeenteraad een stevig blok van 7 zetels. Door de nauwe samenwerking in de nieuwe raad lag het voor de hand om in 2018 als één lokale partij de verkiezingen in te gaan. Het zou tevens het aantal partijen in Berg en Dal terugbrengen naar 9. Dat ging echter niet door, liet GVP-raadslid Hennie Eikholt in januari weten. Het zou nog te vroeg zijn.

Koerswijziging Polderbreed

Het streven was wel om in een later stadium mogelijk te fuseren, maar ook dat lijkt nu verder weg. Onlangs maakte C’90 bekend haar naam te wijzigen in Polderbreed en een eigen koers te gaan volgen. Een vuist maken tegen het “Groesbeekse overwicht”, klonk het in de media. Niet de keuze die Ten Westeneind zou maken. “Ik vind het jammer en een gemiste kans. De naam “Polderbreed” roept bij mij iets op van een soort weerstand vanuit de polder richting Groesbeek. Dat voel ik helemaal niet zo. Het is jammer dat we neigen in hokjes te denken. Ik had die keuze zelf nooit zo gemaakt, want juist het samenwerkingsverband dekte het grotere geheel van de gemeente Berg en Dal. Samen hadden we weer een goede stap kunnen maken.”

GVP moet nog stelling nemen

GJS heeft in ieder geval uitgesproken de samenwerking met de GVP te willen continueren. De GVP moet dat echter in een volgende ledenvergadering nog bevestigen. De partijen zullen bij een samenwerking met ieder een eigen verkiezingsprogramma komen en daarin ook een gezamenlijk deel. En voor wat betreft Polderbreed: “Ze hebben nadrukkelijk voor zichzelf gekozen om polderbreed de verkiezingen in te gaan. In die zin zijn ze afgehaakt bij de combinatie met GVP en GJS”.

Plezier

Ten Westeneind heeft zondag tevens aangegeven verder te willen als wethouder. “Ik voel me op dit moment als een vis in het water en ga met plezier naar Groesbeek om daar mijn werk te doen. Er is ook een prettige werksfeer bij de ambtenaren”, gaf hij aan. Hij wordt hoogstwaarschijnlijk weer lijsttrekker van GJS. “De definitieve lijst moet nog worden vastgesteld, maar ik ben in beeld om door te gaan”.

Bron: Verkiezingen Berg en Dal.nl, Omroep Berg en Dal

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.