[GR18] Lokale politieke partijen blijven zelfstandig

GROESBEEK/MILLINGEN/BEEK – De drie lokale politieke partijen die nu intensief samenwerken zullen in 2018 zelfstandig de verkiezingen in gaan. Het gaat om de Groesbeekse Volkspartij (GVP), C’90 en Gemeente-, Jeugd- en Sportbelangen (GJS).

Lijstverbinding

De GVP is, zoals de naam al zegt, een lokale partij in Groesbeek. C’90 en GJS waren voor de herindeling veruit de grootste lokale partijen in respectievelijk de gemeenten Ubbergen en Millingen. De drie gingen een lijstverbinding aan en behaalden tijdens de vorige herindelingsverkiezingen 7 zetels (zo`n 5000 stemmen van de 18222). Het was voldoende om samen met VOLG (3 zetels), CDA (3) en Voor Berg en Dal (2) een coalitie te vormen. Laatstgenoemde partij levert overigens geen wethouder.

Wethouders

De constructie tussen GVP, C’90 en GJS zorgde deze zomer voor een wethouderswissel. Na de verkiezingen eind 2014 is tijdens de coalitiebesprekingen afgesproken dat de grootste partij van de drie samenwerkende partijen de gehele collegeperiode een wethouder mag leveren. De GVP werd van die drie de grootste. Toen is ook afgesproken dat er op de helft van de termijn tussen de overige 2 partijen een wethouderswissel zal plaatsvinden.

Voor de hand liggende fusie

Door de samenwerking in de nieuwe raad lag het voor de hand om in 2018 als één lokale partij de verkiezingen in te gaan. Het zou tevens het aantal partijen in Berg en Dal terugbrengen naar 9. Vorige week is definitief besloten dat toch niet te doen. “Wij gaan de huidige samenwerking voortzetten, daar verandert totaal niets aan. We groeien naar elkaar toe en dat willen we ook uitbouwen, maar we zullen nog niet één partij worden”, liet Hennie Eikholt (GVP) weten.

Het waarom

Volgens Eikholt hebben de drie lokale partijen de indruk dat de samenvoeging van de gemeenten (2015) en het direct vormen van een nieuwe club met een nieuwe naam voor de inwoners té snel gaat. “De band tussen de achterban van de huidige partijen zal vervlakken op het moment dat je als één nieuwe partij met een totaal andere naam komt. Het is dan ook de vraag of de binding die de huidige partijen met hun kiezers hebben er nog wel is”. Het streven is wel om op lange(re) termijn alsnog een nieuwe partij te vormen, wanneer men er klaar voor is.

Recente fusie

De gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek zijn in 2015 gefuseerd tot een nieuwe gemeente. De gemeenteraad bestaat uit 23 raadsleden en 11 partijen. Het aantal partijen zal in 2018 waarschijnlijk dan ook niet veranderen.

Bron: verkiezingenbergendal.nl

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.